Rosół z makaronem
Autor: Agata Baranowska
Składniki:
- 1 kurczak
- włoszczyzna (2-3 marchewki; 1 pietruszka; kawałek selera; kawałek pora)
- 1 cebula
- 1-2 grubsze gałązki koperku
- ew. kawałek kapusty włoskiej; kalarepki lub różyczka kalafiora
- ok. 3/4 łyżki soli
- 1 łyżeczka przyprawy warzywnej np Jarzynka; Warzywko; Vegeta
Sposób przyrządzania:
Umytego i oczyszczonego z tłuszczu kurczaka zalewamy w garnku zimną wodą tak, żeby cały był zanurzony. Dodajemy obrane jarzyny. Na cebuli można zostawić jedną warstwę łupinki, żeby rosół miał piękny żółty kolor. Dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień. Na powierzchni wywaru może się pojawić biała piana. To tzw. 'szumowina', czyli wytrącone i ścięte białko z mięsa. Szymowinę zbieramy cedzakiem z powierzchni wywaru i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godz. Rosół nie powinien się gotować intensywnie, bo będzie mętny i niesmaczny. Ugotowany rosół jest podstawą do przygotowania wielu innych zup, sosów, można go też użyć do przygotowania ryżu. Przestudzony rosół warto zamrozić, najlepiej podzielony na porcje w plastikowych pojemnikach, i wykorzystywać w miarę potrzeby.
Przepis pochodzi z zasobów serwisu www.kuchnia.gazeta.pl